Ohjeita asiakkaille

  1. Noudata opettajan antamia ohjeita. Tiedosta ratsastukseen liittyvät riskit. Turvallisuus on kaikkien yhteinen asia.
  2. Ennen hevosen selkään nousua laita ratsastuskypärä päähän ja kiinnitä se kunnolla. Huolehdi, että jalassasi on ratsastukseen soveltuvat jalkineet ja päälläsi on asianmukainen vaatetus.
  3. Ratsaille noustessasi hevosen on seistävä suorana paikallaan, paino kaikilla jaloilla, pää ylhäällä, ohjat lyhyinä. Nouse satulaan aina hevosystävällisesti; älä töki hevosta jaloillasi kylkeen, äläkä rojahda satulaan raskaasti. Vietyäsi oikean jalan satulan yli, aseta jalkateräsi ensin jalustimeen ja laskeudu sen jälkeen pehmeästi satulaan.
  4. Lähde liikkeelle vasta, kun opettaja antaa siihen luvan tai ryhmän kanssa on siitä erikseen sovittu.
  5.  Keskity ratsastukseen. Katso aina kulkusuuntaan niin, että pysyt ajan tasalla ja voit ennakoida tulevan tilanteen. Pidä ohjat pitkinäkin niin, että saat ne tarvittaessa helposti lyhyiksi.
  6. Hevonen aistii helposti mielialasi, asenteesi ja tunteesi.
  7. Säilytä aina riittävä etäisyys (= vähintään yksi hevosen mitta) edelläsi kulkevaan ratsukkoon. Jos ratsastat liian lähellä edellä olevaa hevosta, se saattaa ärsyyntyä ja jopa potkaista. Älä myöskään ratsasta toisen ratsukon vierelle. Tämä voi laukaista hevosissa kilpailuvietin.
  8. Pyri ratsastaessasi mahdollisimman kevyeen apujen käyttöön. Käytä kuitenkin apuja niin, että hevonen reagoi eikä kyseenalaista apujasi. Hevonen pitää selkeistä rajoista.
  9. Jos putoat satulasta, irrota ohjista. Älä jää raahautumaan hevosen mukaan. Aidatulla alueella hevosen saa suhteellisen nopeasti kiinni. Jos joku muu putoaa hevosen selästä, pysy rauhallisena. Pysäytä hevosesi ja rauhoita sitä. Odota opettajan ohjeita. Älä huuda, jos säikähdät, sillä hevonen voi pillastua kovista äänistä.
  10. Tupakointi on alueella ehdottomasti kielletty!